Τετάρτη 19 Μαΐου 2010

Κινηματογραφικό αφιέρωμα σε Ιταλίδες δημιουργούς



Άρωμα γυναίκας θα έχει το τρίτο Φεστιβάλ Ιταλικού Κινηματογράφου που θα φιλοξενηθεί στον θερινό κινηματογράφο «Λαϊς», στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Από τις 27 Mαϊου έως τις 2 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί ειδικό αφιέρωμα σε Ιταλίδες δημιουργούς, με ταινίες που παρουσιάζονται για πρώτη φορά στη χώρα μας.
Στην τελετή έναρξης την Πέμπτη 27 Μαΐου, θα προβληθεί η ταινία «Κοσμοναύτης» (2009) της Σουζάννα Νικιαρέλι, που απέσπασε δύο βραβεία στο περσινό Φεστιβάλ της Βενετίας, παρουσία του διευθυντή φωτογραφίας του φιλμ, Γκεράρντο Γκόσι, ο οποίος θα συζητήσει με το κοινό. Η είσοδος στην προβολή αυτή είναι μόνο με προσκλήσεις, η ταινία ωστόσο θα επαναληφθεί τις υπόλοιπες μέρες του αφιερώματος.
Το πρόγραμμα των προβολών κινείται σε δύο άξονες: περιλαμβάνει καταρχήν επτά ταινίες παραγωγής 2000-2009 που προβάλλονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα μεταξύ των οποίων, τρεις ταινίες της Κριστίνα Κομεντσίνι, δυο ταινίες της Φραντσέσκα Κομεντσίνι, μια ταινία της Φραντσέσκα Αρκιμπούτζι και μια ταινία της νεότερης Σουζάννα Νικιαρέλι.
Παράλληλα θα γίνει μια σύντομη ανασκόπηση σε ταινίες ιταλίδων δημιουργών που έχουν προβληθεί στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, σε συνεργασία με την εταιρεία διανομής PCV, ξεκινώντας από την ταινία «Ο άντρας που αγαπά» (2008) της Μαρίας Σόλε Τονιάτσι, εκπρόσωπο της νεότερης γενιάς, με τη Μόνικα Μπελούτσι σ΄ έναν απρόσμενο ρόλο.
Την παλαιότερη γενιά, εκπροσωπούν η «κυρία του ιταλικού κινηματογράφου» Λίνα Βερτμίλερ και η Λιλιάνα Καβάνι. Η πρώτη μας έδωσε μια τολμηρή για την εποχή της κωμωδία γύρω από την πάλη των δύο φύλων «Η κυρία και ο ναύτης» (1974) αλλά και το δημοφιλές φιλμ «Ιστορία του Έρωτα και της Αναρχίας (1973. Η Λιλιάνα Καβάνι θα εκπροσωπηθεί με το έργο της «Πέρα από το καλό και το κακό» (1977), το δεύτερο μέρος της γερμανικής τριλογίας της δημιουργού, μετά το «Θυρωρό της νύχτας», με αφορμή τη ζωή του Φρειδερίκου Νίτσε.
Πληροφορίες: Ταινιοθήκη της Ελλάδος, Ιερά Οδός 48 και Μεγάλου Αλεξάνδρου 1334-136, τηλ. 210-3609696.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...