Παρασκευή 7 Μαΐου 2010

Μπέκετ με την υπογραφή του Μπομπ Γουίλσον


Ο Μπομπ Γουίλσον επιστρέφει στην Αθήνα για να ερμηνεύσει την «Τελευταία μαγνητοταινία του Κραπ», ένα από τα πιο προσωπικά έργα του Σάμιουελ Μπέκετ. Λίγους μήνες μετά τη σκηνοθεσία της «Όπερας της Πεντάρας» των Μπρεχτ-Βάιλ , ο Μπομπ Γουίλσον αναλαμβάνει να φέρει εις πέρας τον διπλό ρόλο του ηθοποιού και σκηνοθέτη, σε ένα έργο που τον προκαλεί εδώ και 35 χρόνια.
«Πάντοτε ένιωθα στενά συνδεδεμένος με τον κόσμο του Μπέκετ. Σε σημεία βρίσκεται πολύ κοντά στο έργο μου», έχει δηλώσει ο ίδιος . Η παράσταση θα παρουσιαστεί στις 8 και 9 Μαϊου στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» (Πειραιώς 254, Ταύρος), στο πλαίσιο του προγράμματος «Θέατρο πέρα από τα όρια».
Σ’ όλο το έργο του Μπέκετ, υπάρχει ο υπαινιγμός ότι όλος ο κόσμος είναι γεμάτος απορίες που αιωρούνται. Μα κι αν δεν μπορούμε να βρούμε τις απαντήσεις, μπορούμε τουλάχιστον να απολαμβάνουμε τα ερωτήματα που τίθενται επί σκηνής.
Στην «Τελευταία μαγνητοταινία του Κραπ», ένας ηλικιωμένος άντρας γιορτάζει μόνος τα γενέθλιά του και ετοιμάζεται να ακολουθήσει μια συνήθεια χρόνων: να μαγνητοφωνήσει τις σκέψεις του για τη χρονιά που πέρασε. Όμως στα εβδομηκοστά του γενέθλια ακούει την κασέτα που είχε ηχογραφήσει πριν τριάντα χρόνια και δυσκολεύεται να αναγνωρίσει τη φυσιογνωμία και τις επιλογές του νεαρού εαυτού του. Στον απολογισμό ζωής του ηλικιωμένου Κραπ ο Μπέκετ είχε ενσωματώσει αρκετές αυτοβιογραφικές αναφορές.
Ο Μπομπ Γουίλσον ερμηνεύει, σκηνοθετεί, επιμελείται το φωτισμό και τη σκηνογραφία της παράστασης που ενθουσίασε αρκετούς κριτικούς στο εξωτερικό. Η Ροσέλα Μπατίστι, στην εφημερίδα L’Unita σημειώνει: «Ο Γουίλσον χρησιμοποιεί στον δικό του Κραπ ένα ρεπερτόριο από γρυλίσματα και χειρονομίες σαν μια νευρωτική μαριονέτα. Τοποθετεί την αγαπημένη του ανυπαρξία χρώματος πάνω στον Μπέκετ. Το λευκό, το γκρι, το νέον. Όλα γίνονται μαγικά, ένα πραγματικό αποτύπωμα του συγγραφέα».
Πληροφορίες: «Θέατρον», Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», 2122540315. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: 8 Μαϊου στις 21.30 και 9 Μαϊου στις 18.30 και 21.30.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...