Κυριακή 9 Μαΐου 2010

Ξεκίνησαν χθες τα Τζαρτζάνεια 2010


Ξεκίνησαν την Παρασκευή στον Τύρναβο και στο δημοτικό θέατρο της πόλης οι εργασίες του 3ου πανελλήνιου συνεδρίου για την ελληνική γλώσσα «Αχιλλέας Τζάρτζανος».
Το φετινό θέμα του συνεδρίου είναι «Ελληνική γλώσσα και νέες τεχνολογίες, προοπτικές και προβληματισμοί».
Οι εργασίες του συνεδρίου θα ολοκληρωθούν αύριο Σάββατο.
Διοργανωτές είναι η Νομαρχία Λάρισας, ο Δήμος Τυρνάβου, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και ο Σύνδεσμος Φιλολόγων νομού Λάρισας.
Το συνέδριο και οι εκδηλώσεις με την επωνυμία «Τζαρτζάνεια» αποτελούν πλέον έναν διακριτό θεσμό στον επιστημονικό χάρτη της χώρας. Είναι αφιερωμένο στο μεγάλο Τυρναβίτη δάσκαλο της γλώσσας μας Αχιλλέα Τζάρτζανο και θα συγκεντρώσει και φέτος πανεπιστημιακούς καθηγητές γλωσσολογίας απ’ όλη την Ελλάδα.
Στον χαιρετισμό του ο νομάρχης Λάρισας κ. Λουκάς Κατσαρός αφού έκανε μια εκτενή αναφορά στις δύσκολες στιγμές που βιώνει ο τόπος μας υποστήριξε ότι σ’ αυτές τις στιγμές που η πατρίδα μας αναζητά
σήμερα ένα νέο προσανατολισμό στη δίνη της κρίσης που βιώνει, εμείς είμαστε εδώ και επιχειρούμε να συζητήσουμε για θέματα που αγγίζουν πραγματικά την ψυχή αυτού του έθνους, όπως είναι η γλώσσα μας.
Επίσης ο κ. Κατσαρός μίλησε για την υιοθέτηση ξένων προτύπων που έγιναν κυρίαρχα στην ελληνική κοινωνία, κακέκτυπα πρότυπα που ώθησαν το λαό να εγκαταλείψει τη γλώσσα του.
Δήλωσε ότι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και όλοι οι συνδιοργανωτές νιώθουν περήφανοι για το θεσμό των «Τζαρτζανείων» και προσπαθούν να συμβάλλουν σε έναν προβληματισμό δίνοντας την ευκαιρία στους πολίτες να ακούσουν ένα λόγο διαφορετικό.
Ο κ. νομάρχης κατέληξε: «Είμαι βέβαιος ότι ο Τύρναβος, που πάντοτε διακονούσε τα γράμματα και τον πολιτισμό, ο Τύρναβος των μεγάλων διδασκάλων, ο Τύρναβος των συγγραφέων, των καλλιτεχνών και των πνευματικών ανθρώπων θα συνεχίσει αυτήν την παράδοση στηρίζοντας τα Τζαρτζάνεια.
Με τη στήριξη όλων, αλλά κυρίως με τη στήριξη του κόσμου που συμμετέχει εντυπωσιακά, θεωρώ βέβαιο ότι το συνέδριο θα έχει και στο μέλλον να προσφέρει πολλά στην πνευματική, επιστημονική ,γλωσσική και γενικότερα στην πολιτισμική αποκέντρωση.
Από την πλευρά μας, ως Νομαρχιακή Αρχή Λάρισας είμαστε ικανοποιημένοι που ανοίξαμε νέους δρόμους στα πνευματικά δρώμενα του τόπου, κινητοποιώντας τις πνευματικές δυνάμεις του νομού».
Νωρίτερα χαιρέτισε ο δήμαρχος Τυρνάβου κ. Χρήστος Κιτσίδης ο οποίος ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους για την παρουσία τους καθώς και τους επιστήμονες οι οποίοι συμμετέχουν στις συνεδρίες του διήμερου συνεδρίου. Αναφέρθηκε στο μεγάλο Τυρναβίτη δάσκαλο Αχιλλέα Τζάρτζανο με ιδιαίτερα θερμά λόγια, επίσης μίλησε για τις ραγδαίες μεταβολές που σηματοδοτούν οι τεχνολογικές εξελίξεις. Τόνισε ακόμα ότι καθημερινά καταρρέουν ολόκληρα δοκάρια της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και κατέληξε πώς αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι εισηγήσεις και τα συμπεράσματα του συνεδρίου.
Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης εκ μέρους του πανεπιστημίου Θεσσαλίας καθηγητής κ. Ναπολέων Μήτσης και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων νομού Λάρισας κ. Θωμάς Ψύρρας.
Στη χθεσινή 1η συνεδρία με τίτλο «Εργαστήριο εφαρμοσμένης γλωσσολογίας και διδακτικής της νέας ελληνικής γλώσσας-Πανεπιστήμιο Αθηνών» αναπτύχθηκαν από τους συμμετέχοντες τα παρακάτω θέματα:
Από τον κ. Θανάση Νάκα το θέμα : «Ως vs (Ω)σαν: ισχύει ο κανόνας του Αχ. Τζάρτζανου; Αξιοποίηση του Η/Υ στη μελέτη της γλώσσας».
Από την κ. Ευγενία Μαγουλά: «Σχεδιάζοντας λογισμικά για την ανάπτυξη γλωσσικών δεξιοτήτων στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση».
Από την κ. Αφροδίτη Καποθανάση: «Αξιοποίηση των τεχνολογιών πληροφορίας και επικοινωνιών στη διδασκαλία γλωσσικών φαινόμενων: η περίπτωση της ομοηχίας».
Ακολούθησε συζήτηση ενώ στο προεδρείο ήταν οι κ. Ναπολέων Μήτσης, Θωμάς Ψύρρας.
Το συνέδριο ολοκληρώνεται σήμερα Σάββατο με τρεις συνεδρίες, το πρωί, το μεσημέρι και το βράδυ στο δημοτικό θέατρο.
Στην εναρκτήρια εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης ο αρχιερατικός επίτροπος Τυρνάβου αρχιμανδρίτης π. Δαμασκηνός, ως εκπρόσωπος του σεβασμιότατου μητροπολίτη κ. Ιγνατίου, ο αντινομάρχης πολιτισμού κ. Χρήστος Σιδερόπουλος, ο γραμματέας της Ν.Α. κ. Βασίλης Ντόκος, ο δήμαρχος Αμπελώνα κ. Θανάσης Χρυσοβέργης, η νομαρχιακή σύμβουλος κ. Βαρβάρα Ζαχαρακούλη, οι αντιδήμαρχοι κ. Λέλλα Μάγγου-Στατήρη και κ. Δημήτρης Κουτσίνας, οι πρώην δήμαρχοι κ. Δημήτρης Νασίκας, Δημήτρης Κουγιώνης και Σταύρος Δόβας, η πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού κ. Χριστίνα Κουτιού, η πρόεδρος του συλλόγου Τυρναβιτών Θεσσαλονίκης κ. Καίτη Ζαρογιάννη-Γεροθανάση, το μέλος της πανελλαδικής γραμματείας της ΠΑΣΥ κ. Χαρίλαος Αρχοντής, η εκδότης- διευθυντής της «Ε» κ. Δανάη Δημητρακοπούλου, μέλη του δημοτικού συμβουλίου κ.ά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...