Τρίτη 4 Μαΐου 2010

Τα ελληνικά «Όσκαρ»


Απονεμήθηκαν το βράδυ της Δευτέρας τα βραβεία της νεοσύστατης Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, των ελληνικών «Όσκαρ», όπως πολλοί τα αποκαλούν.
Η λιτή τελετή πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με την παρουσία συντελεστών από τον χώρο του ελληνικού κινηματογράφου, ηθοποιών, σκηνοθετών και ανθρώπων που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στο κινηματογραφικό «πανί».
And the winner is…
Συνολικά διαγωνίστηκαν 19 ταινίες, 13 ντοκιμαντέρ και 22 ταινίες μικρού μήκους. Βροχή υποψηφιοτήτων κέρδισαν παραγωγές κυρίως νέων δημιουργών, όπως η «Στρέλλα» με 12 υποψηφιότητες, η «Ψυχή βαθιά» με 10, ο «Κυνόδοντας» με 9, η «Ακαδημία Πλάτωνος» με 5 και οι ταινίες «Μαύρο Λιβάδι» και «Ricordi Mi» με 4 υποψηφιότητες.
Με μια αγκαλιά γεμάτη βραβεία αποχώρησε από το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών ο Γιώργος Λάνθιμος με τον «Κυνόδοντα», που απέσπασε συνολικά 5 βραβεία, ενώ εξαιρετικά καλά πήγε και η τολμηρή «Στρέλλα» του Πάνου Κούτρα με 4 βραβεία. Με δύο βραβεία έφυγε και ο Παντελής Βούλγαρης με την ταινία «Ψυχή Βαθιά» που αγγίζει το «ευαίσθητο» θέμα του εμφυλίου πολέμου στη χώρα μας. Αναλυτικά, τα βραβεία απονεμήθηκαν στις ακόλουθες ταινίες/δημιουργούς:
-Βραβείο Μεγάλου Μήκους Ταινίας Μυθοπλασίας: «Κυνόδοντας»- Γιώργος Λάνθιμος, Γιώργος Τσούργιαννης και Ηρακλής Μαυροειδής
-Πρόταση της Ακαδημίας για τα Οscar: «Κυνόδοντας»
-Βραβείο Μεγάλου Μήκους Ντοκιμαντέρ: «Άλλος δρόμος δεν υπήρχε» του Σταύρου Ψυλλάκη
-Βραβείο Ταινίας Μικρού Μήκους: «Κι εγώ για μένα» του Τζώρτζη Γρηγοράκη
-Βραβείο Σκηνοθεσίας: «Κυνόδοντας» στο Γιώργο Λάνθιμο
-Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη: «Βank Βang» στον Αργύρη Παπαδημητρόπουλο
-Βραβείο Σεναρίου: «Κυνόδοντας» στους Γιώργο Λάνθιμο και Ευθύμη Φιλίππου
-Βραβείο Α΄ Ανδρικού Ρόλου: «Ακαδημία Πλάτωνος» του Φίλιππου Τσίτου στον Αντώνη Καφετζόπουλο
-Βραβείο Α΄ Γυναικείου Ρόλου: «Στρέλλα» στη Μίνα Ορφανού
-Βραβείο Β΄ Ανδρικού Ρόλου: «Κυνόδοντας» στον Χρήστο Πασσαλή
-Βραβείο Β΄ Γυναικείου Ρόλου: «Χρυσόσκονη» της Μαργαρίτας Μαντά στην Αννα Μάσχα
-Βραβείο Φωτογραφίας: «Μαύρο Λιβάδι» του Βαρδή Μαρινάκη στον Μarcus Waterloo.
-Βραβείο Μοντάζ: «Κυνόδοντας» του Γιώργου Λάνθιμου στον Γιώργο Μαυροψαρίδη -Βραβείο Μουσικής: «Ψυχή Βαθιά» του Παντελή Βούλγαρη στον Γιάννη Αγγελάκα --Βραβείο Σκηνογραφίας: «Μαύρο Λιβάδι» του Βαρδή Μαρινάκη στον Γιώργο Γεωργίου
-Βραβείο Ενδυματολογίας: «Στρέλλα» στον Βασίλη Μπαρμπαρίγο
-Βραβείο Μακιγιάζ: «Στρέλλα» του Πάνου Χ. Κούτρα στους Αpolonia Β και Μαίρη Σταυρακάκη
-Βραβείο Ειδικών Εφέ: «Το κακό στην εποχή των ηρώων» στον Πέτρο Νούσια
Αξίζει να αναφερθεί, πως με βραβεία τιμήθηκαν και άνθρωποι που δεν έχουν άμεση σχέση με το ελληνικό σινεμά αλλά προωθούν με κάθε τρόπο τον ελληνικό πολιτισμό, όπως ο Μανώλης Κορρές, αναστηλωτής του Παρθενώνα, ο καθηγητής Φυσικής, Γιώργος Γραμματικάκης, ο ποιητής Μιχάλης Γκανάς, ο εκπρόσωπος των Αφγανών μεταναστών στην Ελλάδα, Γιονούς Μοχαμαντί, οι Πορτογάλοι αρχιτέκτονες, Ρακέλ Μαρία Ολιβέιρα και Ζουάου Πράτες, η ελληνίδα σοπράνο, Μυρτώ Παπαθανασίου, ο Θόδωρος Τερζόπουλος, η Ξένια Καλογεροπούλου, οι καλλιτέχνιδες εφαρμοσμένων τεχνών, Κορίνα Κουτούζη και Μαρία Γρηγορίου της ομάδας «Αφή», ο αρχιμουσικός Μίλτος Λογιάδης και φυσικά, ο Θανάσης Βέγγος, που ήταν και το τιμώμενο πρόσωπο της βραδιάς.
Και λίγο παρασκήνιο…
Από τη συγκίνηση στο γέλιο, από το δάκρυ στον ενθουσιασμό και από το χειροκρότημα στον έντονο προβληματισμό για το μέλλον του ελληνικού κινηματογράφου. Μια βραδιά γεμάτη αντιθέσεις που απέδειξε περίτρανα πως το ελληνικό σινεμά, θέλει και μπορεί να αντέξει στους κλυδωνισμούς της εποχής.
Το κοινό καθήλωσε ο αξεπέραστος Θανάσης Βέγγος, που έλαβε τιμητικό βραβείο για το σύνολο του έργου του και το παρέλαβε ξεκινώντας την ομιλία του με την χαρακτηριστική φράση «Καλοί μου άνθρωποι, είστε πολύ καλοί και φιλόξενοι…» με το κοινό να ξεσπά σε παρατεταμένο χειροκρότημα. Ο δημοφιλής ηθοποιός τίμησε την Ακαδημία με την παρουσία του παρά το ατύχημα που του προκάλεσε δυσκολία στο περπάτημα. «Δυστυχώς γκρεμοτσακίστηκα εχθές», ανέφερε ο αξιόλογος κωμικός, κάνοντας το κοινό να τον καταχειροκροτεί όρθιο για αρκετή ώρα.
Για κρίση αξιών μίλησε ο πρόεδρος της Ακαδημίας, ο δημιουργός της «Πολίτικης Κουζίνας» και πρόεδρος της Ακαδημίας, Τάσος Μπουλμέτης. Ο Μπουλμέτης, έκανε λόγο για την «απατηλή ευμάρεια» που εδώ και χρόνια ζει ο ελληνικός λαός αλλά και για την απώλεια ηθικών αξιών που εν τέλει οδηγεί σε τέλμα τον πολιτισμό μας. Κλείνοντας, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη σπουδαιότητα των βραβείων αυτών, λέγοντας χαρακτηριστικά: «επιτέλους, γίνεται αυτό που ισχύει σε όλο τον κόσμο: οι μάστορες βραβεύουν τους μάστορες».
Ο ηθοποιός Αντώνης Καφετζόπουλος, που τιμήθηκε με βραβείο για την ερμηνεία του στην ταινία «Ακαδημία Πλάτωνος» του Φίλιππου Τσίτου, δεν παρέλειψε να τονίσει την απουσία του Υπουργείου Πολιτισμού από την εκδήλωση. «Περίμενα σήμερα να βρίσκεται εδώ ο Υπουργός Πολιτισμού αλλά έμαθα πως βρίσκεται στο Άμπου Ντάμπι. Ελπίζω η φωνή μου, να φθάνει ως εκεί…».
Αίσθηση προκάλεσε και η ομιλία της Μίνας Ορφανού, της βραβευμένης «Στρέλλας», της τρανσέξουαλ πρωταγωνίστριας στην ταινία του Πάνου Κούτρα, που ευχαρίστησε το κοινό για την αποδοχή της ταινίας και την Ακαδημία για την βράβευση της παραγωγής, τονίζοντας παράλληλα, πως αυτό «το βραβείο αφιερώνεται σε όσους εξαναγκάζονται να μένουν στην αφάνεια λόγω της διαφορετικότητάς τους…».
Ελληνικό box office
Σε μια εποχή που η οικονομική κρίση δείχνει τα «δόντια» της σε πολλούς κλάδους της εγχώριας αγοράς, το ελληνικό σινεμά, φαίνεται πως καλά κρατεί. Μετά από δεκαετίες αποχής του κοινού από τις κινηματογραφικές αίθουσες σε προβολές ελληνικών ταινιών, πλέον φαίνεται πως τα ταμεία γεμίζουν και πάλι με ταινίες καθαρά ελληνικής παραγωγής.
Στα χνάρια του Hollywood, η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου, παρουσίασε τις εμπορικότερες εγχώριες ταινίες για το 2009. Τα ταμεία «έσπασε» η «ΝήSOS» του Χρήστου Δήμα με 550.000 εισιτήρια κατακτώντας την πρώτη θέση στο ελληνικό box office και ακολουθώντας το «βαρύ πυροβολικό» Avatar του Τζέιμς Κάμερον, που έκανε 950.000 εισιτήρια στην χώρα μας.
Τη δεύτερη θέση κατέλαβε η ταινία «I love Karditsa» με 355.000 εισιτήρια, η «Κληρονόμος» με 298.000 και η «Ψυχή βαθιά» του Παντελή Βούλγαρη με 201.000 εισιτήρια.
Ποια είναι η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου;
Ιδρύθηκε μόλις το Νοέμβριο του 2009 αλλά φαίνεται πως ήρθε για να μείνει. Η νεοσύστατη Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου κατόρθωσε σε μικρό διάστημα να συσπειρώσει τους Έλληνες κινηματογραφιστές σε μια κίνηση με τον τίτλο «κινηματογραφιστές στην ομίχλη».
Οι Έλληνες δημιουργοί, διεκδικούν για πρώτη φορά δυναμικά την ψήφιση εκσυγχρονισμένου νόμου για τον εγχώριο κινηματογράφο, την άμεση εφαρμογή του αλλά και την παροχή κινήτρων εκ μέρους της Πολιτείας για τους νέους δημιουργούς που κάνουν τα πρώτα τους βήματα.
Στην επιτροπή που επέλεξε τα βραβεία των κορυφαίων δημιουργών και παραγωγών του ελληνικού κινηματογράφου για το 2009 συμμετείχαν 180 μέλη της Ακαδημίας Κινηματογράφου, όλοι μάχιμοι κινηματογραφιστές, που εξέφρασαν την ευχή και μαζί την ελπίδα αυτή η τελετή να καθιερωθεί ως ένας σημαντικός θεσμός για το ελληνικό σινεμά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...