Σάββατο 22 Μαΐου 2010

Εν αναμονή των βραβείων του 63ου Φεστιβάλ των Καννών

Το βράδυ της Κυριακής θα ανακοινωθούν οι νικητές του 63ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών, στο οποίο σήμερα, Σάββατο, προβλήθηκαν οι τελευταίες ταινίες του διαγωνιστικού τμήματος. Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής ο Αμερικανός σκηνοθέτης Τιμ Μπάρτον.
Ανάμεσα στα φαβορί για τον Χρυσό Φοίνικα και τα άλλα βραβεία είναι οι ταινίες Μια ακόμη χρονιά του Μάικ Λι, Ο θείος Μπουνμί θυμάται τις προηγούμενες ζωές του τού Ταϊλανδέζου Απιτσατπόνγκ Γουιρασεθατούλ, Ιρλανδική Διαδρομή του Κεν Λόουτς, καθώς και οι ταινίες Ποίηση του Νοτιοκορεάτη Τσανγκ-Ντονγκ Λι, Περί ανθρώπων και θεών του Γάλλου Ξαβιέ Μποβουά, Η χαρά μου του Ρώσου Σεργκέι Λοζνίτσα και Biutiful του Αλεχάντρο Γκονζάλες Ιναρίτου.
Το διαγωνιστικό τμήμα του 63ου Φεστιβάλ των Καννών έκλεισε με τις ταινίες Έξοδος - Ψεύτης ήλιος 2 του Ρώσου Νικήτα Μιχάλκοφ και Τρυφερός γιος - το σχέδιο Φράνκενστάιν του Ούγγρου Κορνέλ Μουντρούκσο.
Ο Μιχάλκοφ ακολουθεί τον φυλακισμένο από τον Στάλιν στρατηγό του, στην προηγούμενη ταινία του, Ψεύτης ήλιος, που με την εισβολή του Χίτλερ βρίσκει την ευκαιρία να δραπετεύσει για να βρεθεί στο πεδίο της μάχης.
Επίκεντρο της ταινίας είναι η αγάπη ανάμεσα στον πατέρα και την κόρη του που τώρα είναι μέλος των σοβιετικών πιονιέρων. Ο Μιχάλκοφ ξέρει να στήνει ωραίες σκηνές πλήθους -οι σκηνές των μαχών είναι από τις καλύτερές του-, η ταινία όμως έχει και άλλες, αδιάφορες σκηνές, ενώ από ιδεολογικής πλευράς η προσπάθεια να τονίσει τη θρησκευτική πίστη των χαρακτήρων του φαίνεται κάπως υπερβολική.
Όσο για την ουγγρική ταινία του Μουντρούκσο, αυτή είναι ελεύθερη διασκευή του «Φράνκενσταϊν» της Μαίρης Σέλεϊ. Ο σκηνοθέτης μεταφέρει την ιστορία στη σύγχρονη Ουγγαρία σε ένα κλειστοφοβικό χώρο, δημιουργώντας εικαστικά όμορφες σκηνές με ένα εντυπωσιακό φινάλε. Συνολικά, ωστόσο, η ταινία φαίνεται κάπως επιτηδευμένη, με πρόσωπα που δεν ενδιαφέρουν ούτε συγκινούν το θεατή.
Τα πρώτα βραβεία
Το οικουμενικό βραβείο της κριτικής επιτροπής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών απονεμήθηκε το βράδυ του Σαββάτου στην ταινία Des Hommes et des dieux του Γάλλου σκηνοθέτη Ξαβιέ Μποβουά και το βραβείο Fipresci της Ένωσης Διεθνών Κριτικών απονεμήθηκε στον Ματιέ Αμαρλίκ για την ταινία του Tournee, που θεωρείται από τους βασικούς διεκδικητές και του βραβείο του Χρυσού Φοίνικα.
Δύο ακόμα βραβεία της ένωσης Fipresci απονεμήθηκαν στις ταινίες Pal Adrienn της Ουγγαρέζας Ανιές Κοσκίς και στο Todos vos sodes capitans του Ισπανού Ολιβιέ Λάχε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...