Τρίτη 22 Ιουνίου 2010

Από 22 ώς 27 Ιουνίου το Φεστιβάλ Ecofilms Ρόδου

Τα δέκατα γενέθλιά του έχει φέτος το φεστιβάλ Ecofilms Ρόδου και το γιορτάζει με περίπου 100 ταινίες από 47 χώρες, από τις 22 έως τις 27 Ιουνίου.

«Διαθέτει ό,τι πιο όµορφο, αισιόδοξο και πολύχρωµο έχει να δείξει ο πλανήτης σε σινεµά που δεν ποζάρει στο ταµείο, αλλά αντανακλά σαν καθαρός καθρέφτης την ψυχή µας, µε κινηµατογραφιστές που επιλέγουν να µιλήσουν µέσα από την τέχνη τους καταθέτοντας στο διεθνές ταµείο της ζωής την αλήθεια τους» τονίζει η διευθύντριά τού φεστιβάλ, Λουκία Ρικάκη.

Οι διαγωνιζόμενες ταινίες είναι 92. Πανευρωπαϊκή πρεμιέρα θα κάνουν 20 και άλλες 12 παγκόσµια πρεμιέρα.

Οι δημιουργοί παρουσιάζουν με ψύχραιμη ματιά και γνώση, κάποτε όμως με αγανάκτηση και καταγγελτική διάθεση, τις διάφορες πλευρές των περιβαλλοντικών προβλημάτων, όπως η φωτορρύπανση, η ρύπανση λιμνών και ποταμών, η εξαφάνιση σπάνιων ειδών ζώων, η δραματική μείωση πρώτων υλών κτλ αλλά και την έλλειψη σεβασμού στην βιοποικιλότητα, τον περιφρονητικό τρόπο αντιμετώπισης άλλων πολιτισμών και άλλων τύπων κοινωνικών σχέσεων από το κυρίαρχο δυτικό μοντέλο.

Το Φεστιβάλ θα ξεκινήσει με το ντοκιµαντέρ «Μάτια Ορθάνοιχτα: εξερευνώντας την σηµερινή Νότια Αµερική» του Γκονζάλο Αριχόν.

Στο πλαίσιο της διοργάνωσης έχουν προγραμματιστεί αφιερώµατα στον ινδικό κινηµατογράφο, εκτός «µπόλιγουντ», και στη σύγχρονη αρχιτεκτονική.

Τέλος, το Φεστιβάλ δεν θα μπορούσε να αγνοήσει τις ομορφιές του νησιού που το φιλοξενεί.
Έτσι, πέρυσι, κατά τη διάρκεια του ECOFILMS '09, ανέθεσε σε κάθε ένα από τους Έλληνες και ξένους συμμετέχοντες σκηνοθέτες τη δημιουργία μία ταινίας μικρού μήκους διάρκειας 2 λεπτών, με θέμα τη Ρόδο.

Οι ταινίες που κατατέθηκαν σε αυτό το χρονικό διάστημα θα προβληθούν στο φετινό φεστιβάλ ενώ με τη σειρά τους, οι σκηνοθέτες που θα παρευρεθούν στο ECOFILMS '10, θα κληθούν να δημιουργήσουν τη δική τους ταινία για το επόμενο φεστιβάλ.

Με αυτό τον τρόπο, θα δημιουργηθεί ένα σύγχρονο αρχείο ταινιών για το νησί με υπογραφές κινηματογραφιστών απ’ όλο τον κόσμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...