Τετάρτη, 16 Ιουνίου 2010

Ψυχαγωγία για όλους στην πόλη από το ΚΘΒΕ τους καλοκαιρινούς μήνες

«Πληρωνόμαστε από το Δημόσιο, από τη φορολογία όλων μας. Πρέπει αυτά τα χρήματα να επιστραφούν με προσφορά προς το δημόσιο. Όσο το δυνατό μεγαλύτερη απ΄ όλους μας». Με το σκεπτικό αυτό ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βόρειας Ελλάδας Σωτήρης Χατζάκης παρουσίασε τη σειρά καλοκαιρινών δράσεων που οργάνωσε και άρχισε να υλοποιεί το ΚΘΒΕ, με στόχο την ψυχαγωγία των πολιτών, αλλά και όσων δεν έχουν δυνατότητα πρόσβασης στη θεατρική πράξη. 

Θέατρο στους δρόμους, στις πλατείες, αλλά και «κατ΄οίκων» (δεν πρόκειται για ανορθογραφία, αλλά για λογοπαίγνιο), χιουμοριστικά μουσικό-θεατρικά δρώμενα από το σχήμα «ΜΠΑΝΤΑ-ρισμένοι» (ένα μίγμα τσίρκου και θεάτρου) συνθέτουν το καλοκαιρινό πρόγραμμα του ΚΘΒΕ (πέραν των θεατρικών παραγωγών που μετέχουν στα καλοκαιρινά φεστιβάλ) για τους ανθρώπους που απομένουν στις πόλεις, αλλά και για τους ηθοποιούς του θεάτρου που συνήθως μένουν τα καλοκαίρια άνεργοι. 

Ειδικά στις τρεις δράσεις «πολιτιστικού ακτιβισμού» , όπως τις χαρακτήρισε ο κ. Χατζάκης, που οργανώνει το ΚΘΒΕ για το καλοκαίρι απασχολούνται και προσφέρουν 55 ηθοποιοί.

Το μουσικο-θεατρικό σχήμα «ΜΠΑΝΤΑ-ρισμένοι» θα σχολιάζει με χιούμορ στους δρόμους, τις πλατείες και άλλους χώρους τον εφιάλτη της «φτωχής» πραγματικότητας που διάγουμε, καθώς και το «όνειρο» μιας άλλης, καλύτερης ίσως, ζωής...

Τα Δρομο-λόγια («λόγια» ποιητών που θα ερμηνεύονται στους δρόμους, σε υπαίθριους και ημι-υπαίθριους χώρους καθημερινότητας των πολιτών) είναι κείμενα ποιητών της Θεσσαλονίκης (Μ.Αναγνωστάκη, Ζ.Καρέλλη, Κ.Μοσκώφ, Α.Ασλάνογλου, κ.ά.) που θα ερμηνεύονται -όχι σε επίπεδο απαγγελίας - από τους ηθοποιούς, με στόχο να υπενθυμίσουν στους ακροατές μια άλλη διάσταση της πραγματικότητας.

Το θέατρο «κατ΄οίκων», τέλος, θα «παίζεται» στα σπίτια ανθρώπων που δεν έχουν πρόσβαση στη θεατρική πράξη (παραπληγικοί, ηλικιωμένοι, πάσχοντες, ανάπηροι, κ.ά). Ήδη, σε συνεργασία με τις κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων (Θεσσαλονίκης, Νεάπολης, Συκεών, Καλαμαριάς) εντοπίστηκαν δεκάδες ανάλογες περιπτώσεις και έχουν αρχίσει ήδη οι «θεατρικές επισκέψεις».

Για την Όπερα Θεσσαλονίκης
Άγνοια για τις προθέσεις του υπουργείου Πολιτισμού για το μέλλον της Όπερας Θεσσαλονίκης δήλωσαν ο καλλιτεχνικός διευθυντής και ο νέος πρόεδρος του ΔΣ του θεάτρου Μάκης Τρικούκης. 


Σε ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού προ μηνός αναφερόταν πως έχει δρομολογηθεί η συγχώνευση της Όπερας Θεσσαλονίκης (λειτουργούσε τα τελευταία χρόνια ως αυτοτελές τμήμα με δική της εφορεία και καλλιτεχνικό διευθυντή) με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. 

«Η απόφαση του υπουργείου για συγχώνευση, και όχι κατάργηση, της Όπερας Θεσσαλονίκης με το ΚΘΒΕ πρέπει να γίνει, όχι αναγκαστικά με τους ευνοϊκότερους αλλά με τους δικαιότερους όρους, ώστε να μην επιβαρυνθεί το ΚΘΒΕ με νέα ελλείμματα» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ.Τρικούκης. Αμφότεροι δήλωσαν ότι αντιτίθενται στην κατάργηση του θεσμού και αναμένουν τις νομοθετικές ρυθμίσεις και το νομικό πλαίσιο λειτουργίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...