Παχαίνει η ώρα της κρίσεως; Και τι ώρα ακριβώς πτωχεύουμε; Πόσο happy μας κάνει το χάπι; Τις απαντήσεις σ' αυτά και άλλα... ζωτικά ερωτήματα της εποχής ισχυρίζονται ότι κρατούν και θα μοιραστούν μαζί μας οι... «ΜΠΑΝΤΑ-ρισμένοι» της δεύτερης κρατικής σκηνής της χώρας που θα στήσουν καρτέρι σε δρόμους και στενά της πόλης. Αν γλιτώσετε απ' αυτούς, το νου σας για τα «Δρομο-λόγια» που θα συμβαίνουν από τον ΟΣΕ μέχρι το Λευκό Πύργο Θεσσαλονίκης με «όχημα» στίχους και πεζά λογοτεχνών της πόλης. Σ' αυτά προσθέτε και το θέατρο «Κατ' Οίκων» και θα έχετε εμπράκτως τον κοινωνικό ρόλο - προσφορά του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος τουλάχιστον για φέτος το καλοκαίρι.
Στη διάρκεια της χτεσινής συνέντευξης Τύπου -και παρόντος του νέου προέδρου του δ.σ. του ΚΘΒΕ Θωμά Τρικούκη- ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ, Σωτήρης Χατζάκης, διευκρίνισε: «Στο πλαίσιο μιας λογικής που προβλέπει και την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού μας, αλλά και ως θέατρο δημόσιου συμφέροντος προτείνουμε δράσεις κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης, σαν ένα είδος πολιτιστικού ακτιβισμού με χαμηλό προϋπολογισμό. Το Θέατρο ''Κατ' Οίκων'' είναι μια συγκινητική προσπάθεια σε συνεργασία με το δήμο Θεσσαλονίκης με στόχο να φέρει το θέατρο κοντά σε ανθρώπους που -ανεξάρτητα από ηλικία- έχουν κινησιακά προβλήματα. Ηδη έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και οι δήμοι Συκεών, Νεάπολης και Καλαμαριάς».
Βόμβες λογοτεχνίας
Η Εύη Σαρμή, που υπογράφει τη σκηνοθετική επιμέλεια των «ΜΠΑΝΤΑ-ρισμένων», εξήγησε ότι «είναι μια μουσικοθεατρική παράσταση, κάτι ανάμεσα σε μπάντα και τσίρκο, με αυτοσχεδιασμούς και πάνω σε ρυθμούς γνωστούς και μη, με απαντήσεις και ερωτήματα για όσα συμβαίνουν σήμερα». Ο Στέργιος Τζαφέρης, που εκτός από «ΜΠΑΝΤΑ-ρισμένος» έχει και το συντονισμό του Θεάτρου «Κατ' Οίκων», περιέγραψε την πρώτη τους εξόρμηση: «Ηταν μια σπάνια εμπειρία προσφοράς και αποδοχής ενδιαφέροντος και αγάπης. Επισκεφτήκαμε μια κοπέλα 37 ετών -κατάκοιτη εδώ και οχτώ χρόνια λόγω ατυχήματος- που είχε ανάκαθεν θεατρικά ενδιαφέροντα». Οσο για τον Γιάννη Παλαμιώτη -συντονιστή της δράσης «Δρομο-λόγια»- δηλώνει αποφασισμένος να σκορπίσουν με τους υπόλοιπους της ομάδας βραδυφλεγείς μολότοφ λογοτεχνίας για να κεντρίσουμε το ενδιαφέρον των περαστικών από τον ΟΣΕ μέχρι τα μουσεία και το Λευκό Πύργο. Εφόδιά μας οι στίχοι και τα πεζά μεταξύ άλλων των Αναγνωστάκη, Πεντζίκη, Δημητριάδη, Ιωάννου, Μπακόλα, Σερέφα, Χριστιανόπουλου».
Σχετικά με το θέμα της Οπερας Θεσσαλονίκης, ο κ. Χατζάκης περιορίστηκε να δηλώσει ότι όπως και τα ΜΜΕ έτσι και αυτοί πληροφορήθηκαν για το τέλος της αυτονομίας της και «συμπεραίνουμε ότι καταργούνται η Εφορεία και ο καλλιτεχνικός διευθυντής. Είναι σημαντικό που δεν καταργούνται οι θεσμοί, αρκεί να μην κληθούμε να καλύψουμε το χρέος της Οπερας, το οποίο ακούγεται ότι υπάρχει. Εμείς θεσμικά δεν μπορούμε να επέμβουμε, το θέμα το χειρίζεται το υπουργείο».
ΓΙΩΤΑ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!