Τετάρτη 9 Ιουνίου 2010

Τριήμερο προβολών ντοκιμαντέρ για τον ρόλο του ΔΝΤ


Μια εξαιρετική πρωτοβουλία από τον συνεταιρισμό για το εναλλακτικό και αλληλέγγυο εμπόριο «ο Σπόρος» και το περιοδικό για τις Αμερικές των κινημάτων «Αλάνα»: Διοργανώνουν ένα τριήμερο προβολών (9, 10 και 11 Ιουνίου στο σινέ “Φιλίπ”, Θάσου 11, πλατεία Αμερικής), όπου θα παρουσιαστούν, με ελεύθερη είσοδο, έξι ντοκιμαντέρ που αποκαλύπτουν τους μηχανισμούς της “ελεύθερης αγοράς” και τον καταστροφικό ρόλο που έπαιξαν παγκόσμιοι οικονομικοί οργανισμοί όπως το ΔΝΤ σε διαφορετικές γωνιές του πλανήτη από το 1970 μέχρι σήμερα. Το ΔΝΤ είναι ήδη στην Ελλάδα και είναι υποχρέωση όλων μας να ενημερωθούμε για το τι συνέβη σε άλλες χώρες, πώς αντιστάθηκαν οι κοινωνίες, ώστε να προχωρήσουν και εδώ συλλογικές μορφές αντίστασης.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των προβολών:

Τετάρτη 9/6/2010
8 μ.μ. “Το δόγμα του σοκ”
(The Shock Doctrine), Michael Winterbottom, Mat Whitecross, 79′, 2009
Βασισμένο στο βιβλίο της Naomi Klein, το ντοκιμαντέρ υποστηρίζει τη θέση ότι φυσικές καταστροφές, οικονομικές κρίσεις και πόλεμοι χρησιμοποιούνται για να προωθηθούν ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές, καταστροφικές για τον απλό κόσμο και ιδιαίτερα επικερδείς για τις μεγάλες πολυεθνικές.

9.30 μ.μ. “Μνήμες λεηλασίας”
(Memorias del Saqueo), Fernardo Solanas, 120′, Αργεντινή, 2004
Μετά την πτώση της στρατιωτικής δικτατορίας το 1983, διαδοχικές δημοκρατικές κυβερνήσεις ξεκίνησαν μια σειρά μεταρρυθμίσεων με στόχο να μετατρέψουν την Αργεντινή στην πιο φιλελεύθερη και ευημερούσα οικονομία του κόσμου. Είκοσι χρόνια μετά, οι Αργεντινοί έχουν χάσει κυριολεκτικά τα πάντα...


Πέμπτη 10/6/2010
8 μ.μ. “Ζωή και χρέος”
(Life and Debt), Stephanie Black, 80′, Τζαμάικα, 2001
H ταινία αναφέρεται στις παρεμβάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Τζαμάικα και αναδεικνύει τις καταστροφικές επιπτώσεις που είχαν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές τους στην καθημερινότητα χιλιάδων ανθρώπων.

9.30 “Μπαμάκο”
(Bamako), Abderrahmane Sissako, 115′, Μάλι, 2006
Στην πόλη Μπαμάκο, πρωτεύουσα του Μαλί, οι συμμετέχοντες στο λαϊκό δικαστήριο που στήνεται σε μια γειτονιά της πόλης, συζητούν για το πώς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Παγκόσμια Τράπεζα αλλά και η διαφθορά των πολιτικών έχουν οδηγήσει την αφρικανική ήπειρο στην εξαθλίωση. Η ταινία απέσπασε το βραβείο του Συμβουλίου της Ευρώπης (FACE) στο Φεστιβάλ της Κωνσταντινούπολης το 2007.


Παρασκευή 11/6/2010
8 μ.μ. “Η κατάληψη”
(The Take), Avi Lewis, Naomi Klein, 87′, Αργεντινή, 2004
Μέσα από την ιστορία 30 απολυμένων εργατών του εργοστασίου Forja, στα προάστια του Μπουένος Άιρες, οι οποίοι κατάφεραν να το λειτουργήσουν παρά την εγκατάλειψη και το πλιάτσικο από τους ιδιοκτήτες του, συν τις ανάλογες προσπάθειες των εργαζομένων του εργοστασίου Zanon, μας παρουσιάζονται οι δυνατότητες των εργατών να πάρουν οι ίδιοι στα χέρια τους τα εργοστάσια μέσα σε συνθήκες κρίσης.

9.30 μ.μ. “Η αξιοπρέπεια των χωρίς όνομα”
(La Dignidad de los Nadies), Fernardo Solanas, 120′, Αργεντινή, 2005
Προσωπικές ιστορίες περιθωριοποιημένων Αργεντίνων που αποκαλύπτουν καθημερινές νίκες και κατακτήσεις απέναντι στην ανεργία, τη φτώχεια και την εξαθλίωση που προκάλεσε το νεοφιλελεύθερο μοντέλο που επιβλήθηκε στη χώρα. Ήρωες ανώνυμοι με προτάσεις συλλογικές, που αποδεικνύουν ότι ο κόσμος μπορεί να αλλάξει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...