Τρίτη 29 Ιουνίου 2010

Οθέλλος σε παγκόσμια πρεμιέρα στις 6 Ιουλίου στο Ελληνικό Φεστιβάλ

Ο Τόμας Όστερμαϊερ δηλώνει έτοιμος και δυνατός να σκηνοθετήσει στην Επίδαυρο και παρουσιάζει, σε παγκόσμια πρεμιέρα, στις 6 Ιουλίου τον εμβληματικό Οθέλλο (1604) του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ. Είναι η δεύτερη φετινή εμφάνιση στο Ελληνικό Φεστιβάλ (μετά τον Τζον Γαβριήλ Μπόρκμαν του Ίψεν στην οδό Πειραιώς, στις 24-27 Ιουνίου) του θιάσου της Σαουμπύνε, που συνεχίζει τις πρωτοποριακές αναγνώσεις των κλασσικών έργων της παγκόσμιας δραματουργίας και παρουσιάζει έναν διαφορετικό σαιξπηρικό Οθέλλο.
Η τραγωδία του Οθέλλου, του «μαύρου της Βενετίας», έχει μείνει γνωστή ως η τραγωδία της ζήλιας. Ο Οθέλλος, μαυριτανός αξιωματικός της Βενετίας, έχει παντρευτεί κρυφά με την νεαρή Δυσδαιμόνα. Όταν ο Οθέλλος αδικεί τον φιλόδοξο στρατιώτη Ιάγο και δεν τον προάγει στην στρατιωτική ιεραρχία, αυτός θέτει σε εφαρμογή ένα σχέδιο εκδίκησης, με σκοπό να ξυπνήσει στον Οθέλλο την καταστροφική ζήλια. Ο Οθέλλος πέφτει στην παγίδα και πιστεύοντας ότι η Δυσδαιμόνα τον απατά τη δολοφονεί και αυτοκτονεί. Ο Όστερμαϊερ, με την γνωστή ανατρεπτική του ματιά πάνω στους κλασσικούς, επιφυλάσσει πολλές εκπλήξεις για το κοινό, κρατώντας μυστικό το χρώμα του ήρωα και τοποθετώντας στο μέσο της ορχήστρας μία πισίνα με μαύρο πετρέλαιο. Κάμερες από την επί σκηνής βίντεο εγκατάσταση, κάνουν close up στους ηθοποιούς και προβάλλουν την εικόνα τους ώστε οι θεατές να μπορούν να τους βλέπουν όπου κι αν κάθονται.

Το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου μπορεί να αποδειχτεί ιδανικός χώρος για τον Οθέλλο που έχει χαρακτηριστεί «τραγωδία του ανθρώπου κάτω από τον άδειο ουρανό». Μία τραγωδία που μιλά για τον ρατσισμό, τη ζήλια, τον έρωτα, την ανταγωνιστικότητα και τη φιλοδοξία. Ο Τόμας Όστερμαϊερ, δουλεύοντας για τρίτη φορά πάνω στον Σαίξπηρ (Άμλετ, Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας), προσεγγίζει με τους ασκημένους ηθοποιούς της Σαουμπύνε τα ζητήματα αυτά της ανθρώπινης συμπεριφοράς και τις λεπτές ψυχολογικές τους αποχρώσεις.

Εισιτήρια:
€ 50 (διακεκριμένη ζώνη)
€ 40 (Ζώνη Α’)
€ 30 (Ζώνη Β’)
€ 20 (Άνω διάζωμα)
€ 15 (Μειωμένο)
€ 10 (Φοιτητικό, ΑΜΕΑ)

ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ 6 και 7 Αυγούστου Ώρα έναρξης 9:00 
Schaubühne Berlin Τόμας Όστερμαϊερ
Ουίλλιαμ Σαίξπηρ
Οθέλλος
Σκηνοθεσία Thomas Ostermeier
Σκηνικά Jan Pappelbaum
Κοστούμια Nina Wetzel
Μουσική Nils Ostendorf
Βίντεο Sebastien Dupouey
Φωτισμοί Erich Schneider
Στα γερμανικά με ελληνικούς υπέρτιτλους
Υπέρτιτλοι: Γιάννης Καλλιφατίδης
Παγκόσμια πρεμιέρα
Παραγωγή: Schaubühne am Lehniner Platz
Συμπαραγωγή: Ελληνικό Φεστιβάλ
Με την υποστήριξη του Ινστιτούτου Γκαίτε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...