Σάββατο 12 Ιουνίου 2010

Η τέχνη στην υπηρεσία του ανθρώπου

Ο «ωφελιμιστικός» χαρακτήρας της τέχνης ξεχωρίζει μέσα από διοργανώσεις, στις οποίες η τέχνη παύει να εξυπηρετεί αποκλειστικά και μόνο την τέχνη και υιοθετεί έναν άλλο ρόλο, αυτού του ευεργέτη. Τότε, το δημιούργημα της τέχνης γεννά εκ νέου αγαθά δημιουργήματα – ανεκτίμητα μέσα ζωής που επιτάσσουν την τέχνη στην υπηρεσία του ανθρώπου. Η σημερινή δράση στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα αποκαλύπτει τον πολυσήμαντο ρόλο της και μεταδίδει μηνύματα, η ουσία των οποίων συγκεντρώνεται στη βελτίωση της ζωής όλων των παιδιών και στην ευαισθητοποίηση των μεγαλύτερων. Την αφετηρία για την ιδιαίτερη αυτή προσπάθεια υποστήριξης των παιδιών της χώρας δίνουν οι εκθέσεις φωτογραφίας και ζωγραφικής των Γιώργου Γεωργοκόπουλου και Σταμάτη Παπαδήμου που άνοιξαν για τη Λάρισα σε μια σημαντική οδό επικοινωνίας με τον Εθελοντικό Οργανισμό για τα παιδιά «Το Χαμόγελο του Παιδιού».
Στην έκθεση με τίτλο «11 Ιουνίου 2028-Μια μέρα μετά την εφηβεία», τα έργα αντιπαραθέτουν το θεατή με την ανησυχία, τον προβληματισμό και την αγωνία για το παιδί στη μία ενότητα και για το περιβάλλον στη δεύτερη, είκοσι οχτώ χρόνια μετά.
Σημειώνεται ότι τα έσοδα από τις πωλήσεις των έργων και η τυπική χρέωση εισόδου των 10 ευρώ θα διατεθούν και θα εισπράττονται από το «Χαμόγελο του Παιδιού» σαν μια μικρή προσφορά στο δύσκολο έργο του. Παράλληλα από σήμερα το πρωί θα πραγματοποιείται στο χώρο της έκθεσης αιμοδοσία σε κινητό συνεργείο του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας με την υποστήριξη και παρουσία ασθενοφόρου και προσωπικού του «Χαμόγελου του Παιδιού». Το αίμα θα διατεθεί για τις ανάγκες παιδιών.  

Κ. Γιαννόπουλος «Δεν πρέπει να λέμε
“όχι” στα προβλήματα των παιδιών»
«Μας δίνεται μια σπουδαία δυνατότητα επικοινωνίας με τους ανθρώπους της περιοχής της Θεσσαλίας και θα μπορούσαμε να κάνουμε ένα τεράστιο έργο από το οποίο θα καλυφθούν οι ανάγκες πολλών παιδιών σε ολόκληρη τη Θεσσαλία, δυστυχώς ακόμη όμως δεν έχουμε φτάσει στο σημείο που έχουμε φτάσει σε άλλες περιοχές, να δημιουργηθεί δηλαδή η συσπείρωση εκείνη που έχει δημιουργηθεί σε άλλα μέρη της Ελλάδας. Σίγουρα υπάρχει ενδιαφέρον αλλά πρέπει, ιδίως σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς να υπάρχει συσπείρωση δυνάμεων, γιατί το «Χαμόγελο του Παιδιού» δεν δημιουργεί υποκαταστήματα απλά, με τη βοήθεια των ανθρώπων και σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς δημιουργούν το «Χαμόγελο του Παιδιού» σε διάφορες πόλεις. Το σημαντικότερο από όλα είναι να μοιραστούμε τον προβληματισμό μας για τα χιλιάδες παιδιά που στηρίζουμε και που πρέπει να συνεχίσουμε να τα στηρίζουμε περνώντας ένα αισιόδοξο μήνυμα με το να συνεισφέρουμε όλοι και να είμαστε κοντά στη συνολική προσπάθεια θα μπορέσουμε να κάνουμε ακόμη περισσότερα. Πρέπει να μην ξεχνούμε ότι τα παιδιά έχουν ανάγκη από ποιοτικές υπηρεσίες και όχι από φιλανθρωπία. Η βοήθειά μας προς τα παιδιά δηλαδή δεν θα πρέπει να προσφέρεται μόνο Χριστούγεννα και Πάσχα. Πρέπει να είμαστε κοντά τους όλο το χρόνο και η σημερινή ευκαιρία να έρθουμε κοντά με άτομα που νοιάζονται για τα παιδιά αυτά είναι σημαντική. Από την άλλη πλευρά, πρέπει να σημειωθεί ότι και την οικονομική την έχουμε στις ημέρες μας σε μεγαλύτερη ανάγκη από ποτέ. Να μην λέμε όχι σε προβλήματα παιδιών, σε παιδιά που έχουν προβλήματα υγείας και πρέπει άμεσα να μεταφερθούν στο εξωτερικό, πρέπει να μπορούμε να καλύψουμε διακομιδές παιδιών με ασθενοφόρα λόγου χάρη γιατί το να πληρώσει ένας γονιός ιδιωτικό ασθενοφόρο είναι πάρα πολύ δύσκολο. Αυτό που κάνουμε είναι να δίνουμε στα παιδιά το αυτονόητο και αυτό πρέπει να συνεχιστεί με την οικονομική ενίσχυση. Είναι εύκολο να περικόψουμε δαπάνες αλλά δεν θέλουμε να μειώσουμε την ποιότητα των παροχών μας. Το «Χαμόγελο του παιδιού» είναι μια προσπάθεια εξεύρεσης άμεσης λύσης για το πρόβλημα ενός παιδιού και μιας οικογένειας. Αυτή τη στιγμή στηρίζουμε περίπου δέκα χιλιάδες παιδιά σε όλη την Ελλάδα των οποίων οι οικογένειες έχουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, οχτώ χιλιάδες παιδιά με προβλήματα υγείας και έχουμε κοντά μας μόνιμα διακόσια εβδομήντα τέσσερα παιδιά. Επίσης κοντά μας ήρθαν τελευταία εξακόσια παιδιά τελευταία και έχουμε πει όχι σε άλλα χίλια παιδιά. Το όχι μας πονάει» υπογραμμίζει ο κ. Γιαννόπουλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...