Παρασκευή 11 Ιουνίου 2010

Το «Τρένο του Πολιτισμού»…αναχωρεί για το τρίτο του ταξίδι στην Αλεξανδρούπολη

Το «Τρένο του Πολιτισμού» αναμένεται να ξεκινήσει το τρίτο του ταξίδι στο χώρο της τέχνης, σήμερα Παρασκευή, 11 Ιουνίου, από την πόλη της Αλεξανδρούπολης. Στο «τιμόνι» του τρένου, που θα ταξιδεύει από πόλη σε πόλη μεταφέροντας περισσότερες από 200 πολιτιστικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες σε κάθε σταθμό, θα βρίσκεται η Νομαρχία Έβρου. Οι εκδηλώσεις του φέτος, είναι αφιερωμένες στους αγώνες των Special Olympics, που θα γίνουν το 2011 στη χώρα μας.
Η υποδοχή του τρένου αλλά και η έναρξη των εκδηλώσεων θα γίνει σήμερα το απόγευμα, στις 20.30 στο Σιδηροδρομικό Σταθμό της Αλεξανδρούπολης, από τις τοπικές αρχές και τους κατοίκους με παραδοσιακούς σκοπούς και γκάιντα.
Αναφερόμενος στις προσεχείς εκδηλώσεις, ο Πρόεδρος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ροδόπης- Έβρου Γεώργιος Μηνόπουλος είπε «Στη δύσκολη περίοδο που ζούμε ο πολιτισμός παραμένει μια σταθερή αξία. Θέλω να πιστεύω ότι στον Έβρο το πολιτιστικό επίπεδο βρίσκεται σε πολύ υψηλό επίπεδο. Το Τρένο του Πολιτισμού, ένα σπουδαίο έργο της Νομαρχίας Έβρου που αφορά όλο το νομό, συμβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση. Με την προσπάθεια αυτή της Νομαρχίας Έβρου φέτος ένωσε τις δυνάμεις της και η Υπερνομαρχία Ροδόπης-Έβρου. Συνεργαστήκαμε με τους δήμους και τους πολιτιστικούς φορείς, καταγράψαμε τις προτάσεις τους και μέσα από μεγάλη διεργασία διαμορφώθηκε το φετινό πρόγραμμα». Ακόμη υπογράμμισε πως έχει υποβληθεί ένα πρόγραμμα που αφορά το Τρένο του Πολιτισμού για ένταξη στο ΕΣΠΑ, από την Υπερνομαρχία Ροδόπης-Έβρου, τις Νομαρχίες Έβρου, Ροδόπης, Χασκόβου και του δήμου Σβίλεγκραντ.
Από την πλευρά της η Ελένη Γκιοκτσέ, Διευθύντρια της Διεύθυνσης Πολιτισμού και υπεύθυνη των εκδηλώσεων Τρένο του Πολιτισμού ανέφερε ότι «Το Τρένο του Πολιτισμού πραγματοποιεί το ταξίδι του για τρίτη συνεχόμενη χρονιά και ουσιαστικά καθιερώνεται ως ένας θεσμός πολιτιστικός μέσα από τον οποίο η Νομαρχία Έβρου διαμορφώνει την πολιτική και την παρέμβαση της στα πολιτιστικά πράγματα του τόπου μας. Το πιο σημαντικό στοιχείο αυτής της πολιτικής της Νομαρχίας είναι να συνεργάζεται, να συνεργάζεται με συλλόγους, με καλλιτέχνες, με δήμους, με δημοτικές επιχειρήσεις, με θεατρικές ομάδες, με μεμονωμένα άτομα και να αναδεικνύει ότι παράγεται στον τόπο μας και το οποίο μπορεί να αφορά είτε την παράδοση, είτε τις σύγχρονες τέχνες».
Τι είναι το «Τρένο του Πολιτισμού»Πρόκειται για τρία βαγόνια, μιας παλιάς εμπορικής αμαξοστοιχίας του Ο.Σ.Ε. που αγοράσθηκαν από τη Νομαρχία Έβρου μεταμορφώθηκαν σ' έναν πολύχρωμο και πολυδιάστατο χώρο πολιτιστικών δράσεων. Μέσα από αυτά, ο πολιτισμός και η παράδοση «ταξιδεύουν» και μεταδίδουν την καλλιτεχνική δραστηριότητα του νομού.
Το φετινό του ταξίδι αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τα μέσα Σεπτέμβρη. Να σημειωθεί, ότι στα βαγόνια του «φιλοξενούνται» θεατρικές παραστάσεις για παιδιά και ενήλικες, συναυλίες, παραστάσεις κουκλοθέατρου και θεάτρου σκιών, εργαστήρια κατασκευής κούκλας και φιγούρας καραγκιόζη, εκθέσεις ζωγραφικής, φωτογραφίας και βιβλίου καθώς και παρουσιάσεις συγγραφέων.

Μάλιστα, σε ό,τι αφορά τη φετινή χρονιά, θα πραγματοποιηθούν περισσότερες από 200 εκδηλώσεις σε όλο τον Έβρο, από τις οποίες άλλες θα γίνουν μέσα στα βαγόνια, άλλες στους σιδηροδρομικούς σταθμούς των πόλεων όπου θα σταθμεύει το τρένο και άλλες μέσα στις πόλεις και τα χωριά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...