Τετάρτη 23 Ιουνίου 2010

«Νύχτες Πρεμιέρας» με μεγάλη γκάμα ταινιών

Μια μεγάλη γκάμα ταινιών, από το κλασικό σινεμά του Ερνστ Λιούμπιτς μέχρι τις πρώτες προσπάθειες νέων Ελλήνων κινηματογραφιστών, περιλαμβάνει η 16η διοργάνωση του φεστιβάλ κινηματογράφου της Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας» (15 - 26 Σεπτεμβρίου). Στις τέσσερις αίθουσες της Αθήνας που έχουν ταυτιστεί με το φεστιβάλ (Αττικόν, Απόλλων, Δαναός 1 και 2) θα παρουσιαστούν τα γνωστά τμήματα, με ιδιαίτερη έμφαση στη φετινή διοργάνωση στους Ελληνες δημιουργούς. Για δεύτερη χρονιά οι «Νύχτες πρεμιέρας» θα απονείμουν βραβεία στον καλύτερο πρωτοεμφανιζόμενο σκηνοθέτη και στους καλύτερους πρωτοεμφανιζόμενους ηθοποιούς. Στο φεστιβάλ θα προβληθούν τα «Οπωροφόρα της Αθήνας» του Νίκου Παναγιωτόπουλου από το βιβλίο του Σωτήρη Δημητρίου. Πρεμιέρα θα κάνουν επίσης τα «45 m2» του Στράτου Τζίτζη, το «Μέσα στο δάσος» του Αγγελου Φραντζή και το «Χάρισμα» της Χριστίνας Ιωακειμίδου.
Το κεντρικό αφιέρωμα του φεστιβάλ αφορά τις ταινίες του Ερνστ Λιούμπιτς και διοργανώνεται σε συνεργασία με το φεστιβάλ του Λοκάρνο και τη Γαλλική Ταινιοθήκη. Το αφιέρωμα περιλαμβάνει επτά ταινίες, από το «Monte Carlo» του 1930 μέχρι τη θρυλική «Νινότσκα», τη μοναδική κωμωδία της Γκρέτα Γκάρμπο, που έγινε γνωστή με το διαφημιστικό σύνθημα «Garbo laughs!».
Οι «Νύχτες Πρεμιέρας» συνεχίζουν το δημοφιλές τμήμα «Μουσική και φιλμ». Μια από τις ταινίες που ξεχωρίζουν είναι το «Sex drugs and rock n’ roll» για την ιστορία του Ιαν Ντιούρι μέσα στη ροκ μουσική.
Τέλος, στο πρόγραμμα με τις πρεμιέρες νέων ταινιών περιλαμβάνονται αρκετές ταινίες που έκαναν πρεμιέρα σε διεθνή φεστιβάλ, όπως του Βερολίνου και των Καννών.
Τέτοιες είναι το «Τα παιδιά είναι εντάξει» της Λίσα Τσολοντένκο με την Ανέτ Μπένινγκ και την την Τζουλιάν Μουρ, το βίαιο «Ο δολοφόνος μέσα μου» του Μάικλ Γουίντερμποτομ με τον Κέισι Αφλεκ, την Κέιτ Χάντσον και την Τζέσικα Αλμπα, το «Μια γυναίκα, ένας άντρας και ένα εστιατόριο για νουντλ», κωμική εκδοχή του «Μόνο αίμα» από τον Ζανγκ Γιμού, το «Kaboom» του Γκρεγκ Αράκι και το «Chatroom» του Χιντέο Νακάτα. Το πρόγραμμα των ταινιών που έχουν ανακοινωθεί μέχρι τώρα συμπληρώνουν τα ντοκιμαντέρ «The radiant child» για τον καλλιτέχνη Ζαν Μισέλ Μπασκιά και «Freakonomics», καθώς και το «Heartless» του Φίλιπ Ρίντλεϊ.
Για πέμπτη χρονιά, η τιμή του εισιτηρίου θα παραμείνει στα έξι ευρώ, ενώ και φέτος θα υπάρχουν πρωινές προβολές με εισιτήριο τεσσάρων ευρώ. Επιπλέον, θα διατεθούν κάρτες διαρκείας των 10, 20 και 25 προβολών με έκπτωση 50% ανά προβολή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...