Τρίτη 29 Ιουνίου 2010

Από τον Νέο Κόσμο στη βόρεια Ελλάδα οι «Τρωάδες» του Ευριπίδη

Τις Τρωάδες του Ευριπίδη μεταφέρουν από το κλειστό θέατρο του Νέου Κόσμου στην Αθήνα, όπου το παρουσίασαν για τέσσερις συνεχείς μήνες τον περασμένο χειμώνα, στα ανοιχτά θέατρα ανά την Ελλάδα ο σκηνοθέτης Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος και ο θίασός του, με επικεφαλής τη Λυδία Κονιόρδου.
Το ιδιαίτερα πρωτότυπο εγχείρημα του ανεβάσματος της τραγωδίας αρχικά σε κλειστό και στη συνέχεια (με τις αναγκαίες αλλαγές) σε ανοιχτό θέατρο ανάπτυξε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Θεσσαλονίκη ο σκηνοθέτης Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος.
«Η τραγωδία δεν είναι ρεαλιστικό θέατρο. Διαφωνούμε με την άποψη που θέλει την τραγωδία να παρουσιάζεται αποκλειστικά στα μεγάλα, ανοιχτά, αρχαία θέατρα. Οι 'φωνάρες' των πρωταγωνιστούν δεν βοηθούν στην απόδοση της τραγωδίας. Προτιμώ την πιο φυσική ερμηνεία, που αναδεικνύει την ποιότητα του λόγου και του συναισθήματος» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Θεοδωρόπουλος.
«Ο λόγος του Ευριπίδη είναι βαθιά πολιτικός και οι αντιστοιχίες του με τη σημερινή κοινωνία είναι σαφείς. Μιλά για τους κινδύνους που απειλούν τις δημοκρατίες. Τους κινδύνουν της κακής χρήσης της εξουσίας και της αλαζονείας της. Το θέατρο που είναι πειραματικό δεν είναι απαραίτητα και δυσνόητο. Στόχος μας είναι η κατανόηση του καταγγελτικού λόγου του Ευριπίδη» συμπλήρωσε η πρωταγωνίστρια της παράστασης Λυδία Κονιόρδου (ερμηνεύει το ρόλο της Εκάβης).
Το έργο ανεβαίνει σε νέα μετάφραση του Παντελή Μπουκάλα, σκηνικά και κοστούμια Αγγελου Μέντη και μουσική Τάκη Φαραζή.
Τους ρόλους ερμηνεύει ομάδα ηθοποιών του θεάτρου του Νέου Κόσμου (Γιάννης Τσορτέκης, Μαρία Καλλιμάνη, Μαρία Κίτσου, Μιχάλης Οικονόμου, Αμαλία Τσεκούρα κ.α) με επικεφαλής τη Λυδία Κονιόρδου στο ρόλο της Εκάβης.
Η πρώτη «στάση» για την παρουσίαση της τραγωδίας σε θερινή περιοδεία έγινε την Κυριακή στο υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο Κοζάνης και ακολουθούν παραστάσεις τη Δευτέρα στο Θέατρο του Βουνού στην Καστοριά, την Τετάρτη και Πέμπτη (30/6 και 1/7) στο Θέατρο Δάσους της Θεσσαλονίκης, την Παρασκευή 2/7 στο αρχαίο θέατρο των Φιλίππων, στις 3/7 στο αρχαίο θέατρο Θάσου, τη Δευτέρα 5/7 στο θέατρο Λόφου στο Κιλκίς και την Τρίτη 6/7 στο θέατρο Αλσος - Μελίνα Μερκούρη στη Βέροια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...