Κυριακή 6 Ιουνίου 2010

Η αρχιτεκτονική του Ιωάννη Βικέλα στο Μουσείο Μπενάκη

Έκθεση αφιερωμένη στον αρχιτέκτονα Ιωάννη Βικέλα διοργανώνεται από το Μουσείο Μπενάκη στο Κτίριο της Οδού Πειραιώς από τις 9 Ιουνίου έως τις 25 Ιουλίου.

Στην έκθεση γίνεται μια επιλογή από το έργο του αρχιτέκτονα, από την αρχή της επαγγελματικής του σταδιοδρομίας το 1960 έως σήμερα. 

Ο Ιωάννης Βικέλας γεννήθηκε στο Παρίσι το 1931. Σπούδασε στην Αρχιτεκτονική σχολή του Ε.Μ.Π. από όπου αποφοίτησε το 1955.

Στα πενήντα περίπου χρόνια της επαγγελματικής του σταδιοδρομίας έχει μελετήσει και επιβλέψει πάνω από 800 έργα: πολεοδομικά σύνολα, συγκροτήματα διαμερισμάτων, συγκροτήματα κατοικιών, επαύλεις, κτίρια γραφείων, υπουργεία, δημαρχεία, βιβλιοθήκες, εκπαιδευτικά ιδρύματα, νοσοκομεία, βιομηχανικά κτίρια, έργα ναοδομίας, μουσεία, περίπτερα εκθέσεων, καταστήματα και τράπεζες, εμπορικά κέντρα, κινηματογραφικές αίθουσες, αεροδρόμια, εργοστάσια, δημόσιους σταθμούς αυτοκινήτων, διαμορφώσεις υπαίθριων χώρων και πλατείες, ταφικά μνημεία. Ασχολήθηκε επίσης με αποκαταστάσεις και ανακαινίσεις ιστορικών κτιρίων και μελέτησε τα περισσότερα ψηλά κτίρια (πύργους) στην Αθήνα. 

Η έκθεση θα περιλαμβάνει αρχιτεκτονικές μελέτες που καλύπτουν ένα ευρύτατο φάσμα θεμάτων. Κάποια από τα έργα αυτά αποτελούν προσωπικές μελέτες του και άλλα πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με άλλους αρχιτέκτονες. 

Από τα πιο γνωστά έργα του είναι ο Πύργος των Αθηνών, Αμπελόκηποι, Αθήνα (1969), κτίριο του Υπουργείου Εξωτερικών, Αθήνα (1976, σε συνεργασία με τον Π. Μιχαλέα), Ξενοδοχείο Αστήρ Παλλάς, Αθήνα (1979, σε συνεργασία με τους αρχιτέκτονες Εμ. Βουρέκα, Σ. Μολφέση και Κ. Δεκαβάλλα), Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Αθήνα (1985). 

Την έκθεση διοργανώνουν το Μουσείο Μπενάκη και τα Αρχεία Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...