Κυριακή 27 Ιουνίου 2010

Ο καλλιτέχνης στο μικροσκόπιο της έκθεσης «Ανεύρετοι Νήσοι»

Την πολύπλευρη εικόνα του καλλιτέχνη και ταυτόχρονα τις δεσμεύσεις του φιλοδοξεί να παρουσιάσει η έκθεση, «Ανεύρετοι νήσοι» που εγκαινιάζεται στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΚΜΣΤ) της Θεσσαλονίκης στις 28 Ιουνίου.
Η έκθεση θέτει στο επίκεντρο την πλούσια και παράλληλα αντιφατική προσωπικότητα του καλλιτέχνη, που μπορεί να είναι επιβλαβής, αυτοκαταστροφική, ακόμη και βάναυση.
Οι καλλιτέχνες δημιουργούν νέα εδάφη και ανακαλύπτουν καινούργιες περιοχές προκαλώντας συναισθήματα όπως εγκλεισμό, απελευθέρωση, διάλυση. Ό,τι ακριβώς συμβαίνει δηλαδή και στα νησιά των αχανών και διαρκώς εν κινήσει ωκεανών.
«Νήσοι» λοιπόν, καλούνται οι ιδιαίτερες δημιουργικές περιοχές, εντός των οποίων οι καλλιτέχνες εκφράζουν το προσωπικό τους όραμα για τον κόσμο μέσω της υποκειμενικής τους γλώσσας και του συστήματος συμβόλων που χρησιμοποιούν.
Στόχος της έκθεσης είναι να παρακολουθήσει την αέναη διαδικασία αναζήτησης του καλλιτέχνη μέχρι να ανακαλύψει τις «νήσους» του και να βιώσει την απόλυτη ελευθερία.
Στην έκθεση συμμετέχουν με έργα τους σημαντικοί καλλιτέχνες όπως οι: Marina Abramović, Louise Bourgeois, Yves Bresson, Jan Fabre, Gloria Friedmann, Gilbert & George, Rebecca Horn, Γιάννης Κουνέλλης, Μαρία Λοϊζίδου, Richard Long, Luigi Ontani, Dennis Oppenheim, Orlan, Michelangelo Pistoletto, Lucas Samaras, Barthélémy Toguo, Κώστας Τσόκλης, και πολλοί ακόμα.
Συνδιοργανωτές της έκθεσης είναι το ΚΜΣΤ, το Musée d'Art Moderne de Saint-Étienne Métropole και το Comune di Genova/Palazzo Ducale της Γένοβας ενώ την επιμέλεια έχει αναλάβει ο διευθυντής του Musée d'Art Moderne de Saint-Étienne Métropole, Lorand Hegyi και η πρόεδρος του ΔΣ του ΚΜΣΤ, Κατερίνα Κοσκινά.
Λίγο πριν φτάσει στη Θεσσαλονίκη, η έκθεση «Ανεύρετοι Νήσοι» φιλοξενείται στο Palazzo Ducale, στη Γένοβα από τις 13 Μαρτίου μέχρι τις 13 Ιουνίου και από 17 Δεκεμβρίου 2010 μέχρι 17 Απριλίου 2011 η έκθεση «ανεύρετοι νήσοι» ταξιδεύει στο Musée d'Art Moderne, στο Σεντ Ετιέν.
Πληροφορίες: ΚΜΣΤ, στη Μονή Λαζαριστών και στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, Αποθήκη Β1, Λιμάνι, 28 Ιουνίου - 28 Νοεμβρίου 2010.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...