Τρίτη 8 Ιουνίου 2010

Άγνωστος Γκοντάρ επιχειρεί να γίνει αντίπαλον δέος του Μουντιάλ


Από τις λιγότερο προβεβλημένες τα τελευταία χρόνια ταινίες του Ζαν Λυκ Γκοντάρ είναι οι δύο που θα προβάλλονται από την ερχόμενη Πέμπτη στη χειμερινή αίθουσα Αστυ της πλατείας Κοραή σε καινούργιες κόπιες και με κοινό εισιτήριο 8 ευρώ.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει Το Βήμα, το Αρσενικό θηλυκό (Μasculin feminin: 15 faits precis, 1966) θα προβάλλεται στις 20.30 και το Δύο ή τρία πράγματα που ξέρω γι΄ αυτήν (2 ou 3 choses que je sais d΄elle, 1967) στις 19.00 και στις 22.30.

Το χαρακτηριστικό της ταινίας Αρσενικό θηλυκό είναι η ιδιαίτερη ματιά του μεγάλου δημιουργού, ο τρόπος έκθεσης, περιγραφής και εστίασης στους νέους της Γαλλίας του 1960, στις πολιτικές απόψεις τους, στην καθημερινή ζωή τους και στο σεξ. Όλα αυτά μέσα από την εξονυχιστική μελέτη δύο νεαρών ζευγαριών στο Παρίσι του 1965. Ο Ρομπέρ (Μισέλ Ντεμπόρ) αγωνίζεται για το Κομμουνιστικό Κόμμα, η Ελιζαμπέτ (Μαρλέν Ζομπέρ) είναι πωλήτρια, η Ματλέν (Σαντάλ Γκογιά) προσπαθεί να γίνει τραγουδίστρια και ο Πολ (Ζαν-Πιερ Λεό) γενικώς προβληματίζεται. Υιοθετώντας μια ελεύθερη, αυτοσχέδια αφήγηση ο Γκοντάρ κάνει την ωραιότερη κινηματογραφική μελέτη της«γενιάς του Μαρξ και της Coca-Cola», στην οποία πέρασμα κάνει και η Μπριζίτ Μπαρντό.

Κεντρικά πρόσωπα στο Δύο ή τρία πράγματα που ξέρω γι' αυτήν είναι δύο γυναίκες (Ζιλιέτ Ζανσόν, Μαρίνα Βλαντί) σε ένα πρωτοποριακό δράμα, που δίνει έμφαση στις δίχως αισθήματα ζωές συνηθισμένων ανθρώπων στο Παρίσι της δεκαετίας του '60, όπου οι μικροαστικές οικογένειες προσπαθούν να επιβιώσουν με μικρά εισοδήματα. Η πορνεία είναι άλλος ένας τρόπος να κερδίζουν χρήματα, ενώ παράλληλα έχουν παραιτηθεί και μένουν απαθείς στους εφιάλτες του Βιετνάμ και του επερχόμενου ατομικού πολέμου.

Η ποδοσφαιρική απειλή

Η απόφαση των αιθουσαρχών του Αστυ να μειώσουν την τιμή του εισιτηρίου, προκειμένου να δελεάσουν τους υποψήφιους θεατές έρχεται την πιο κατάλληλη στιγμή, καθώς ο μεγαλύτερος κίνδυνος που ελλοχεύει στις κινηματογραφικές αίθουσες δεν είναι η οικονομική κρίση, αλλά το ποδόσφαιρο.

Ο χώρος της ψυχαγωγίας και ειδικότερα του κινηματογράφου είναι ο μόνος που ανέκαθεν... δεν ευνοούνταν από το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου ή από παρόμοιες αθλητικές διοργανώσεις παγκόσμιας εμβέλειας. Παρ' ότι, όπως μας πληροφορήσε το αρμόδιο γραφείο, προς το παρόν οι θερινές αίθουσες έχουν κάνει κανονικά τον προγραμματισμό τους, δεν αποκλείεται κάποιες να κλονιστούν κατά τη διάρκεια του Μουντιάλ. Θυμίζουμε ότι σε προηγούμενες ανάλογες διοργανώσεις οι αθηναϊκές θερινές αίθουσες είχαν φτάσει στο σημείο να προβάλλουν στην οθόνη αγώνες, ενώ κάποιες άλλες είχαν αναγκαστεί να κλείσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...