Τρίτη 1 Ιουνίου 2010

Τολμηροί «Αγγελοι» αναζητούν το νόημα της ζωής

«Εργο που προδιαγράφει τον εφιάλτη του κόσμου όπου ζούμε σήμερα, προφητικό θα έλεγα, είναι οι “Αγγελοι στην Αμερική”» λέει ο Νίκος Μαστοράκης για την παράσταση που σκηνοθετεί και με την οποία ανοίγει απόψε το Φεστιβάλ Αθηνών 2010, στην οδό Πειραιώς 260. Πρόκειται για το πρώτο μέρος της διλογίας του 54χρονου σήμερα αμερικανού συγγραφέα ΤόνιΚούσνερ: ένα έργο σύγχρονο, γεμάτο θεολογικές και πολιτικές απόψεις που έρχονται αντιμέτωπες με βαθιά υπαρξιακά νοήματα και σεξουαλικές αναζητήσεις.

Γραμμένο το 1991, με πολλά βραβεία και μία μεταφορά στη μεγάλη οθόνη- σε σενάριο του ίδιου του συγγραφέα- στο ενεργητικό του, το «Αγγελοι στην Αμερική» είναι τολμηρό και προκλητικό. Η ομοφυλοφιλία, το ΑΙDS, η ηθική και η ακεραιότητα, ο φόβος του θανάτου, η μοναξιά, η συντροφικότητα είναι ορισμένα από τα θέματα με τα οποία καταπιάνεται, σε μια προσπάθεια αναζήτησης του νοήματος της ζωής.

Ενα ζευγάρι ομοφυλόφιλων, εκ των οποίων ο ένας είναι ασθενής του ΑΙDS, ένα ζευγάρι ετεροφυλόφιλων μορμόνων με τον σύζυγο να ανακαλύπτει ότι είναι ομοφυλόφιλος, ένας διεφθαρμένος δικηγόρος (ο Ρόι Κον, πραγματικό πρόσωπο) που κρύβει την ομοφυλοφιλία του αλλά και την ασθένειά του (έπασχε από ΑΙDS και πέθανε το 1986) είναι τα πρόσωπα γύρω από τα οποία κινείται η ιστορία.

«Μ ιλάμε για ένα πάρα πολύ σημαντικό έργο, ίσως το πιο σημαντικό της εποχής μας. Βρισκόμαστε μέσα σε μια κοινωνία σε διάλυση, όπου οι άνθρωποι δεν έχουν καμία εικόνα, που δεν ξέρουν τι θα είναι το αύριο. Ο,τι ακριβώς συμβαίνει σήμερα» λέει ο σκηνοθέτης. «Ο Κούσνερ παίζει με την ιδέα της πολιτικής και της μεθοδολογίας της πολιτικής. Ολοι οι τελευταίοι φιλόσοφοιτης ιστορίας μιλούν πλέον για το γεγονός ότι ο χριστιανισμός μάς έχει κληροδοτήσει μια μεθοδολογία πολιτική, την οποία έχει υιοθετήσει και ο μαρξισμός. Μιλάμε για τη διαδικασία του καλού. Το τέλος του κόσμου είναι η αιχμή του δόρατος του έργου, του οποίου το πρώτο μέρος επιγράφεται “Το Μillennium έρχεται”». Και μαζί του οι «Αγγελοι».

Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=4&artId=334873&dt=01/06/2010#ixzz0pan795cX

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...