Παρασκευή 18 Ιουνίου 2010

Πέθανε ο Σαραμάγκου

Απεβίωσε σε ηλικία 87 ετών ο βραβευμένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας πορτογάλος συγγραφέας Ζοζέ Σαραμάγκου, στο νησί Λανθαρότε (Κανάρια Νησιά).

Στο συγκεκριμένο νησί ζούσε από το 1993, μαζί με τη σύζυγό του. Ο Σαραμάγκου, που έπασχε από λευχαιμία, νοσηλεύθηκε αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια κυρίως εξαιτίας αναπνευστικών προβλημάτων.

Ο Ζοζέ Σαραμάγκου γεννήθηκε το 1922 στο χωριό Αζινιάγκα της Πορτογαλίας. Χρειάστηκε να εγκαταλείψει νωρίς το σχολείο για να δουλέψει.

Γνωστός για τον συνδυασμό μαγικού ρεαλισμού και πολιτικού σχολιασμού στα θέματά του, ασκούσε συχνά κριτική στον συντηρητισμό της πορτογαλικής κοινωνίας.

Η πρώτη του νουβέλα Γη της Αμαρτίας εκδόθηκε το 1947, μεσολάβησαν όμως περίπου τριάντα χρόνια μέχρι την έκδοση του σημαντικότερου μέρους του έργου του, για το οποίο βραβεύτηκε το 1998 με το βραβείο Νόμπελ.
Μεγάλη απώλεια 

Ανάμεσα στα πιο γνωστά του μυθιστορήματα είναι: Εγχειρίδιο ζωγραφικής και καλλιγραφίας (1977), Από τη γη θρεμμένος (1980), Το χρονικό του μοναστηριού (1983), Η χρονιά που πέθανε ο Ρικάρντο Ρέις (1984), Η πέτρινη σχεδία (1986), Ιστορία της Πολιορκίας της Λισαβόνας (1988), Το κατά Ιησούν Ευαγγέλιον (1997), Περί τυφλότητος (1995), Όλα τα ονόματα (1997).


«Πιστεύω πως πρόκειται για μεγάλη απώλεια για τον πολιτισμό της Πορτογαλίας» επισήμανε ο πορτογάλος πρωθυπουργός Ζοζέ Σώκρατες, μιλώντας, στους δημοσιογράφους. «Το έργο του έκανε υπερήφανη την Πορτογαλία, ο θάνατός του αφήνει φτωχότερο τον πολιτισμό μας». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...